Aktuality Fórum Budopedia E-shop FAQ Kontakty
Škola Dokan BSK Členstvo Kurzy & Semináre Iga Ryu Kenpó Karate Karate pre deti Praktická sebaobrana Kobudó Ninjutsu Kyudo
Citáty majstrov:
Dnes je 28-3-2024, meniny má Soňa
pasik
Aktuality
Kurzy a semináre
Vyhľadávanie:
Členská zóna
Video materiály
Anketa
Aká oblasť bojových umení vás zaujíma najviac ?
Sebaobrana
43%
Práca s energiou
22%
Filozofia Budó
17%
Zbrane
11%
Kondícia
5%
podujatia.sk univerzitka.com fightsport.sk http://www.realityak.sk/ http://www.agrifarmi.sk/

Majster Seung Sahn:  "Zen je pochopenie seba samého"


Jedného dňa študentka z Chicaga prišla do zenového centra v Providence a spýtala Seung Sahn Soen-so, "Čo je Zen?"

Soen-sa chytil a držal zenovú palicu nad hlavou a povedal: "Rozumieš?"

Študentka odpovedala, "Nie som si istá, neviem."

Povedal Soen-sa: "Táto myseľ - neviem, si ty. Zen je pochopenie seba. "

"Čo teda viete o mne? Učte ma. "

Soen-sa povedal: "V pekárni, pečú rôzne sušienky. V tvare zvierat, áut, ľudí, lietadiel. Všetky majú rôzne mená a podoby, ale všetky sú vyrobené z rovnakého cesta, a všetky chutia rovnako.

"Rovnakým spôsobom, všetky veci vo vesmíre - slnko, mesiac, hviezdy, hory, rieky, ľudia a tak ďalej - majú rôzne mená a podoby, ale všetky sú vyrobené z rovnakej látky. Vesmír je organizovaný do dvojíc protikladov: svetlo a tma, muž a žena, zvuk a ticho, dobré a zlé. Ale všetky tieto protiklady sú vzájomné, pretože sú vyrobené z tej istej látky. Ich mená a ich formy sú odlišné, ale ich látka je rovnaká. Mená a formy sú vyrobené iba tvojím myslením. Ak nemyslíš a nie si pripútaná k menu a forme, potom všetko je len jedna látka, substancia. Tvoja 'neviem' myseľ vypne všetko myslenie. Toto je tvoja látka. Táto Zenová palica a tvoja vlastná látka sú jedno a to isté. Si touto palicu a táto palica je tebou. "

Študentka sa ďalej tázala, "Niektorí filozofi hovoria, že táto látka, substancia, je energia alebo myseľ alebo Boh. Čo z toho je pravda? "

Soen-sa odpovedal, "Štyria slepci išli do ZOO a navštívili slona. Jeden slepec sa dotkol boku slona a povedal: "Slon je ako múr." Ďalší slepý muž sa dotkol chobota a povedal: "slon je ako had." Ďalší slepý muž sa dotkol nohy slona a povedal: "slon je ako stĺp. "Posledný slepec sa dotkol chvosta a povedal:" Slon je ako metla. "Potom štyria slepci začali medzi sebou bojovať, každý z nich veril, že jeho názor bol ten pravý. Každý z nich chápal časť, ktorej sa dotkol; žiadny z nich ale nepochopil celok.

"Látka nemá meno a žiadnu formu. Energia, myseľ, Boh a hmota sú meno a forma. Látka je absolútna. Niesť meno a podobu, je niesť aj protiklady. Takže ľudia na celom svete sa správajú ako slepci, ktorí bojujú medzi sebou. Nerozumenie sebe samému je nerozumenie pravde. To je dôvod, prečo medzi sebou bojujeme. Ak by všetci ľudia na svete pochopili sebe samého, dospeli by k Absolútnemu poznaniu. Potom by bol svet v mieri. Svetový mier je Zen. "

Študentka sa opýtala, "Ako môže praktikovanie Zenu zabezpečiť svetový mier?"

Soen-sa odpovedal: "Ľudia túžia po peniazoch, sláve, sexe, jedle a odpočinku. To všetko sú túžby mysle. Utrpenie pochádza z mysle a utrpenie znamená opak svetového mieru. Nemyslenie znamená život bez utrpenia. Svetový mier je Absolútno.

Študentka sa opýtala, "Ako môžem spoznať Absolútno?"

Soen-sa odpovedal: "Musíš najprv pochopiť sama seba."

"Ako môžem porozumieť sama seba?"

Soen-sa zdvihol zenovú palicu a povedal: "Vidíš toto?"

Potom rýchlo udrel palicou na tabuľu a povedal: "Počuješ to? Táto palica, tento zvuk, tvoja myseľ - sú jedno a to isté alebo každé niečo iné"?

"To isté." odpovedala študentka

Soen-sa povedal: "Keď hovoríš, že sú rovnaké, udriem ťa tridsaťkrát. Ak povieš, že sú odlišné, taktiež ťa udriem tridsaťkrát. Prečo? "

Študentka bola ticho.

Soen-sa vykríkol, "KATZ !!!" a potom povedal: "Jar prichádza, tráva rastie sama od seba."

z originálu http://www.kwanumzen.org/online-resources/zen-is-understanding-yourself/ preložil:

Martin Ritchie

nacitavam
zavrieť