Aktuality Fórum Budopedia E-shop FAQ Kontakty
Škola Dokan BSK Členstvo Kurzy & Semináre Iga Ryu Kenpó Karate Karate pre deti Praktická sebaobrana Kobudó Ninjutsu Kyudo
Citáty majstrov:
Dnes je 28-3-2024, meniny má Soňa
pasik
Aktuality
Kurzy a semináre
Vyhľadávanie:
Členská zóna
Video materiály
Anketa
Aká oblasť bojových umení vás zaujíma najviac ?
Sebaobrana
43%
Práca s energiou
22%
Filozofia Budó
17%
Zbrane
11%
Kondícia
5%
podujatia.sk univerzitka.com fightsport.sk http://www.realityak.sk/ http://www.agrifarmi.sk/

História obi a jeho tradície

Pás v karate je veľmi dôležitá súčasť cvičného kimona (gi). Dobre drží oblečenie na svojom mieste, ale tiež poskytuje oporu v strede tela (hara). Každá škola má vlastnú variáciu nosenia a zaväzovania. Konce by mali visieť rovnomerne. Uistite sa, že sa nie je nijako navyše prekrútený. Je to súčasť tréningu nasledovať pokyny a venovať pozornosť detailom. Tieto schopnosti sa ukazujú aj v tom ako si viažeme, nosíme a ako zachádzame s naším pásom.

Predpokladá sa, že pôvod pásu siaha až do rodiska bojových umení - do chrámu Shaolin Su v Číne. Mnísi bojovníci nosili dlhú zavinovaciu šerpu. Šerpa bola používaná ako úžitková vec viac ako oblečenie. Z tohto pochádza zvyk neumývania pásu. Keď niekto dostane prvý krát nepoužitý pás, môže ho raz umyť, aby sa z neho dostala nadbytočná farba. Ak je pás mimoriadne špinavý, mal by sa prať v rukách.

V priebehu minulého storočia sa na Okinawe vyvinulo moderné karate. Cvičenie bolo vykonávané tajne, zvyčajne hlboko v noci. S postupujúcou praktikou ako pot žiaka farbil pás, pás naberal žltkastú farbu. Žiaci svoj pás nosili a uchovávali v látkovom vrecku uloženom v zloženom kimone (gi). V takom  horúcom, tmavom a vlhkom prostredí sa mohla tvoriť pleseň. Táto pleseň bola zvyčajne zelená. Potom, po mesiacoch a rokoch používania, sa stal študent karate dostatočne silným, aby mohol prijať lepšie techniky učiteľa. Toto malo za následok to, že žiak býval zrazený na zem alebo opakovane hádzaný na hlinenú zem. Ako sa špina dostávala na povrch pásu, ničilo to pleseň a farba pásu získavala hnedý odtieň. Čierna farba bola konečným odtieňom ako odraz mnohých rokov cvičenia. Čoskoro na to začali mnohé bojové umenia používať biele, žlté, zelené, hnedé a čierne pásy, napodobňujúce pôvodné farbenie pásu. Neskôr boli pridané ďalšie farby a označenia k rozlíšeniu medzi stupňami a aby sa podporila motivácia u cvičiacich.

Väčšina ľudí praktikujúcich tradičné bojové umenia si vysoko vážia vlastné pásy. Reprezentujú totiž ich odhodlanosť , ako aj znalosti a úspechy starých majstrov. Niektorí veria, že pás (obi) predstavuje pre karatistu to isté ako meč pre samuraja. Dokonca môže byť považovaný za rozšírenie ich bytia. Dotýkanie, či narábanie s pásom niekoho iného bez jeho povolenia mohlo byť považované za výzvu alebo za urážku.

Nosiť kimono/pás na verejnosti je považované za nevhodné. Môže to byť vyložené tiež ako výzva či ako chválenie sa. Nosiť vrchnú časť kimona alebo pás na verejnosti sa nemalo, pokým človek nevykonával oficiálnu funkciu.

Nezabudni si nosiť svoj pás na tréning. Zaves ho, aby vyschol, ak je spotený alebo ho úhľadne zlož, ak ho práve nepoužívaš. Neťahaj svoj pás po zemi. Nos svoj pás s istotou a dôstojnosťou.

 

 

voľný preklad  Ivana Strelcová

http://www.gentlewarriorway.com/thekaratebelthistory,traditionsandlegend

Pre pridanie komentárov sa musíte prihlásiť do členskej zóny
nacitavam
zavrieť